Landschapbeheer

HOUTKANTEN EN HAGEN NETJES GEKAPT MET DE ZAAGBLADEN

Nog steeds zijn heel veel akkers of weiden afgezoomd door een landelijke haag of houtkant. Door te weinig of achterstallig onderhoud worden de takken elk jaar dikker en zwaarder. De kant of haag wordt breder en brengt meer last mee dan plezier.

De vogeltjes zijn nog wel blij, maar de landbouwer kan niet meer tot aan de rand van het perceel. Aan de andere kant kunnen overhangende takken langs een (holle) weg schuren tegen voertuigen of de vrije doorgang belemmeren. Onderhoud met een haagschaar en kettingzaag duurt te lang of hangen de boosdoeners te hoog om veilig verwijderd te kunnen worden. Hoog tijd dus om terug paal en perk te stellen aan deze wildgroei.

Werker

Aan het woord

Kristof Bettens

°1978

Woonplaats: Grimbergen
Beroep: Landbouwer, loonwerker
Vennoot sinds: 2009

Ik ben Kristof Bettens, 44 jaar en ik woon samen met mijn vrouw en drie kinderen in Grimbergen Adegem. Thuis hebben we een landbouwbedrijf met vleesvee en akkerbouw. De kinderen en mijn vrouw zijn fervente paardenliefhebbers. Er staan dus ook verschillende paarden bij ons op de boerderij.

Zelf ben ik gek van machines. Toen Werkers op zoek was naar operatoren voor de winterdienst op de luchthaven heb ik geen moment getwijfeld. Na de nodige opleiding ben ik een vaste waarde geworden op de grote sproeier. Omdat er bij Werkers nog meer werk op de plank lag waar uitvoerders voor gezocht werden kwamen ze snel bij mij terecht. Hier in de streek maai ik verschillende percelen voor overheden als natuurverenigingen. Sinds enkele jaren is daar ook het haagscheren bij gekomen, zowel met de heggeslagmaaier als met de zaagbladen.

Hydraulisch aangedreven zaagbladen

De tractor van Kristof wordt op geregelde tijdstippen uitgerust met de McConnel multifunctionele arm. Afhankelijk van het type werk wordt de juiste kop gemonteerd. Dit is ofwel de heggeslagmaaier om hagen te scheren. Bij dikker hout van houtkanten of hagen met achterstallig beheer worden de zaagbladen gemonteerd.

Geen tak te dik of te lang

De zaagbladen bestaan uit vier grote cirkelzagen die op de hydraulische arm gemonteerd worden. Hierdoor kunnen takken en kleinere stammen van maximum 20 centimeter diameter machinaal gezaagd worden en dit tot op een hoogte van 4,5 meter. De zaagbladen worden achteraan de tractor gemonteerd waardoor deze op alle terreinen kunnen ingezet worden. Bovendien is de tractor van Kristof uitgerust met lagedrukbanden waardoor er minder bodemdruk is en er veel minder structuurschade veroorzaakt wordt.

“300 m achterstallige meidoornhaag gesnoeid, gehakseld en ingewerkt op 2u tijd. Ongelooflijk! ”

Jozef De Lathouwer Landbouwer

Met deze oplossing biedt Werkers u een snelle, veilige en heel betaalbare oplossing voor een vaak aanslepend probleem. Niet alleen worden de takken efficiënt afgezaagd maar indien gewenst kunnen deze ook opgeruimd of gehakseld worden waardoor afval plots een grondstof wordt. Op langere termijn kan de haag of houtkant dan op regelmatige basis onderhouden worden door de heggeslagmaaier wat de onderhoudskost nog verlaagt.

Landschapsbeheer

WERKERS in Aanneming heeft een lange ervaring in landschapsbeheer. Er zijn dan ook heel wat organisaties die beroep doen op ons. Niet enkel voor het knotten van bomen maar ook voor het toppen van te hoog gegroeide populieren kan je bij ons terecht. Deze winter gingen we met gespecialiseerd materiaal aan de slag in Grimbergen, uiteraard met heel veel aandacht voor de veiligheid.

Meer lezen over landschapsbeheer kan je op [deze pagina].

Share: