Landschapbeheer

KNOTSEIZOEN VAN START GEGAAN

De bladeren vallen volop van de bomen en dat betekent dat het knotseizoen van start gaat. Knotten is een eeuwenoude techniek. Vroeger gebeurde dit handmatig, nu geven we de voorkeur aan machinaal knotten. Een aantal van onze vennoten hebben speciale machines om dit werk op een veilige en efficiënte manier uit te voeren.
We gaan in de Vlaamse Ardennen op bezoek bij onze vennoot Anton. In opdracht van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen moeten 618 wilgen geknot worden op 21 locaties.

Werker

Aan het woord

Anton Haegeman

°1988

Woonplaats: Adegem
Beroep: Grondwerken en vellen van bomen
Vennoot sinds: 2018

Ik ben Anton Haegeman, 34 jaar en ik woon samen met mijn vriendin in Adegem. Samen hebben we één dochter Lise. Van mijn grootvader die boswachter was heb ik de liefde meegekregen voor de natuur, de machines en de bomen.

Sinds enkele jaren heb ik een bedrijf dat in de zomer grondwerken uitvoert in opdracht van tuinaanleggers, particulieren en allerlei aannemers. Vanaf september begin ik met het knotten van de wilgen en het vellen van bomen. Dit werk doe ik tot aan de start van het broedseizoen.

Aangepast machinepark

Ik beschik over 2 moderne kranen van 6 en 9 ton die elk voorzien kunnen worden van een knipper of grijper. Voor het transport heb ik een vrachtwagen met containersysteem en daarachter komt een dieplader. Het verhakselen gebeurt met een tractor met 300pk. We knippen de takken tot ongeveer een 50cm boven de knot af, waarna we het hout allemaal mooi in de zelfde richting op een stapeltje op de grond leggen.

De tractor is achteraan voorzien met een hakselaar die tot 40cm kan versnipperen. Bovenop de hakselaar staat een kraan gemonteerd die bediend kan worden vanuit de tractor.

Achteraf kunnen we vanuit een kooi de overblijvende stukken afzagen. Dit gaat vrij snel omdat ze gewoon zonder risico kunnen vallen.

Veilig en snel werken

De grootste voordelen van machinaal knotten zijn de snelheid en de veiligheid waarmee je bomen kan snoeien. We moeten niet in een boom of op een ladder staan terwijl we een tak afzagen en er zijn geen takken die je van de ladder of boom kunnen zwieren. Er is veel minder risico tot lichamelijke letsels.

Wij kunnen tussen de 60 en 120 knotbomen per dag knippen. Met de hand zou je daar wel enkele dagen zoet mee zijn.

Ook moeilijkere locaties zoals een bomenrij naast een beek of langs een afsluiting vormen geen probleem. Met de knipper vermijd je dat de takken in het water of kriskras door mekaar vallen.

“Machinaal knotten we tot 120 bomen per dag. Met de hand zou je daar wel een paar dagen zoet mee zijn.”

Anton Haegeman Grondwerker en bomenveller

Hout in het landschap is onmisbaar voor de biodiversiteit, maar het moet onderhouden worden. Als het hout te veel over de weide groeit krijgt de boer er last van. Als het over straat groeit krijg je gevaarlijke situaties en knotbomen die niet beheerd worden zullen openscheuren.

De gemeente Maldegem werkte al samen met WERKERS om achterstallig beheer van de houtkanten te laten uitvoeren. Ook mijn schoonvader werkte daar aan mee. Toen er steeds minder landbouwers kandidaat waren om handmatig te helpen, werd de vraag gesteld om met mijn kraan en de knipper of boomgrijper te helpen. Dit ging zodanig vlot dat ze mij niet meer konden missen. En sindsdien werk ik regelmatig samen met WERKERS om snoeiwerken uit te voeren.

Een extra voordeel aan de samenwerking via WERKERS is dat zij alle contacten leggen en de offertes maken. Ze regelen het papierwerk zodat wij daar zelf geen tijd moeten aan besteden. Vooral voor openbare besturen komt er anders wel wat papierwerk bij kijken. Ik vind de samenwerking super! Het is jammer dat dit maar een aantal maanden op het jaar mogelijk is.

Landschapsbeheer

WERKERS in Aanneming heeft een lange ervaring in werken voor landschapsbeheer. Er zijn dan ook heel wat organisaties die beroep doen op ons voor het knotten van bomen. Zo hebben we de voorbije jaren in Vlaanderen heel wat bomen geknot in opdracht van particulieren, gemeentebesturen, Agentschap Natuur en Bos of Regionale Landschappen. Je kan hierover nog meer lezen op [deze pagina].

In de Vlaamse Ardennen snoeien we momenteel een 600tal knotwilgen. We zijn begin november gestart en zijn na 2 weken werken ongeveer halfweg.  We hebben geluk met het droge najaar dat we overal goed bij kunnen en de werken goed opschieten zonder schade aan de bodem.

Share: