Houtbeheer

Groepsaankoop knotbomen RLVA

Eind 2021 werd er door het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) een knotmarathon georganiseerd. Op 5 verschillende locaties werd getoond hoe het beheer van knotbomen snel, efficiënt en veilig machinaal uitgevoerd kan worden.

Voor deze demonstraties werkte het regionaal landschap samen met twee partners. Boerennatuur Vlaanderen zorgde voor meer uitleg over het ecologische en toepassingen van de beheerstromen. Werkers in aanneming voerde de beheerwerken uit en demonstreerde hierbij ook gespecialiseerde machines.

Gespecialiseerde machines

Stap 1: Stammen knippen
De velkop op rupskraan  knipt de knotbomen +-50 cm boven hun knot af.

Stap 2: Afwerking
Nadien gaat een arbeider in een veiligheidskooi met de kettingzaag aan de slag om dit proper af te werken.

Stap 3: Hakselen en afvoeren
Desgewenst wordt onze hakselaar ingezet om het snoeihout te verhakselen. De snippers worden dan afgevoerd om gebruikt te worden als bodembedekker of brandstof.

Door het grote succes van de knotmarathon en de concrete vraag van heel wat eigenaars om een praktische oplossing aan te bieden organiseerde het Regionaal landschap een groepsaankoop voor het knotten van bomen.  Er werd een prijsvraag rondgestuurd naar verschillende aannemers voor het knotten van 470 knotbomen.  Uiteindelijk diende Werkers in aanneming de beste offerte in.  Onze vennoten zorgden ervoor dat de 470 knotbomen op slechts 2 weken proper werden geknot. Bovendien werd het snoeihout tot snippers verhakseld en netjes afgevoerd.

Offerte op maat en op vraag

Het beheer van knotbomen en houtkanten is een tijdsintensieve maar noodzakelijke klus. Steeds vaker wordt er geen beheer meer uitgevoerd of wordt er pas ingegrepen wanneer het al te laat is.  Waar er vroeger heel wat eigenaars zelf de kettingzaag in handen namen of vrijwilligers paraat stonden om de beheerwerken uit te voeren in ruil voor het hout merken we dat in deze tijden de kosten voor het beheer van deze kleine landschapselementen vaak hoog oplopen. Werkers heeft gespecialiseerde machines om het werk snel, veilig en efficiënt te laten verlopen. Heb je meer dan 10 knotbomen staan, dan komen we graag eens kijken om een offerte op te maken.

Share:

Onze

Referenties